poniedziałek, 23 maja 2016

Polędwiczki w sosie grzybowym

Dostałam od teściowej trochę suszonych grzybów (prawdziwków). Dodając to do tych co już miałam, uznałam, że jest ich po prostu za dużo i coś trzeba z nimi zrobić. Jakoś nie gotuję z suszonymi grzybami, poza wigilią i zupą grzybową, więc poszperałam w Kwestii smaku i wygrzebałam fajny przepis na polędwiczki w sosie grzybowym. Co prawda nie z suszonych grzybów, ale to tam szczegół ;-)

Link : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_z_grzybami/przepis.html

SKŁADNIKI

 2 - 4 PORCJE

1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oleju
1/2 cebuli cukrowej
2 łyżki obranych orzechów włoskich (opcjonalnie)
250 g grzybów
2-3 łyżki brandy (opcjonalnie)
1/2 szklanki gorącego bulionu wołowego (lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego)
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kotlety sojowe a'la ryba po grecku

Wczoraj wzięłam się gorliwie za sprzątanie spiżarni, sporo rzeczy poszło do kosza, ale też trochę odkopałam o których zapomniałam, w tym paczkę kotletów sojowych. Tak leżały bo nie miałam na nie pomysłu kompletnie, no ale wczoraj niedziela, wszystko pozamykane, więc musiałam kombinować obiad z tego co w domu i padło na te "nieszczęsne" kotlety sojowe.
Trafiłam na ten przepis na stronie Winiary i uznałam, że dam mu szansę, wyglądało to zachęcająco :-)

Link do przepisu : https://www.winiary.pl/przepis.aspx/7066/kotlety-sojowe-w-warzywach

Przepis :

Potrzebne składniki :

kotlety sojowe 1 opakowanie
bulion warzywny 2 kostki
czosnek 1 ząbek
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
bułka tarta 2 łyżki
jajko 1 sztuka

środa, 18 maja 2016

Fit pieczeń drobiowa z koperkiem i marchewką

"Niedawno" szukając zdrowszego i szybkiego przepisu na obiad trafiłam właśnie na tego bloga - Always fit. Bardzo fajny i na nowo odkryłam pieczenie i klopsy, które robi się ekspresowo i dzięki temu mam spokój z robieniem obiadów na kilka dni :-)


Link do przepisu : http://alwaysfit.pl/pieczen-drobiowa-zdrowo-smacznie-i-szybko/

Przekopiowany :

– 1 kg mięsa drobiowego (najlepiej zmielić samemu piersi z kurczaka)
– 5-6 pieczarek
– mała cebula
– 3-4 marchewki
– koperek
– 3 ząbki czosnku
– 2 jaja
– 3-4 łyżki bułki tartej
– przyprawy  – pieprz, sól, majeranek, słodka papryka

czwartek, 12 maja 2016

Zrób to sam - Sos tatarski

Jakiś czas temu pierwszy raz spróbowałam sosu tatarskiego z Hellmanza bodajże i tak mi posmakował, że szok. No ale to właściwie sam majonez z odrobiną przypraw...
W książce "I quit sugar for life" znalazłam przepis na sos tatarski i postanowiłam dać mu szansę, robiąc zdrowszą alternatywę do tego kupowanego. I to (po przeróbkach :-P) strzał w dziesiątkę :-)


Przepis w książce wygląda tak :

Składniki na 180ml :

1 łyżka posiekanych ogórków kiszonych
1/2 łyżki kaparów
1 łyżka cebuli dymki (ze szczypiorkiem)
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki (125 ml) majonezu (w książce - Domowy majonez z serwatką)
szczypta soli, czarnego pieprzu i pieprzu cayenne

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Jakiś czas temu miałam w domu zatrzęsienie bananów, których nie szło zjeść tak po prostu, więc zaczęłam szukać przepisu na jakiś prosty chlebek bananowy.
Widziałam sporo opinii, że najlepszy wychodzi z przepisu Sophie Dahl, taki podstawowy, bez udziwnień.  Znalazłam ten przepis na świetnym blogu White Plate i dałam mu szansę :-)

Link do przepisu : http://whiteplate.com/2009/05/chlebek-bananowy-sophie-dahl/

Przekopiowany :

Ciasto bananowe
Banana bread

4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Mazurek Gianduia

Kolejny Wielkanocny przepis ;-)
U mnie w domu na Wielkanoc nigdy nie było mazurków. Pamiętam za to baby i makowce, ale mazurków jakoś nie. Także jest to pierwszy mój mazurek ever.
Już rok temu był na niego szał z tego co widziałam, u mnie jak zwykle spory poślizg ;-) Ale zebrałam się w sobie i zrobiłam! Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku oczywiście :-)

Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_gianduia/przepis.html

Przekopiowany :

SKŁADNIKI

SPÓD:
170 g mąki pszennej tortowej
120 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
150 g masła (zimnego, twardego)
1 jajko

MASA CZEKOLADOWA:
80 ml śmietanki kremówki 30%
300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi

Dekoracja, opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych i zrumienionych orzechów laskowych

Potrzebna będzie: prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm

środa, 11 maja 2016

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Przepis testowany jeszcze w okolicy świąt Wielkanocnych :-)
W domu zawsze na stole Wielkanocnym lądowała gotowana biała kiełbasa. Nie wyglądało to dla mnie zachęcająco, więc nigdy jej nie jadłam. Ale od jakiegoś czasu mam chęci, żeby jednak próbować, coś nowego w końcu. No i sporo osób polecało ten właśnie przepis, więc uznałam czemu by nie?


Link : https://smacznapyza.blogspot.co.uk/2012/04/biaa-kiebasa-pieczona-z-cebula.html

Przekopiowany przepis :

składniki: 
10 niedużych kawałków białej, surowej kiełbasy
3 duże cebula
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki przyprawy ognistej 
ok. 125 ml piwa 

Zrób to sam - Pesto z rukoli

Kolejny przepis na domowe pesto. Z kolejnego z jednych moich ulubionych blogów kulinarnych - Jest Pięknie (kiedyś Polskie South Beach). Tu też w ciemno mogę testować przepisy, nic mi nie straszne ;-)
Jutro ponownie będę robić to pesto, nakupiłam już pełno rukoli, będzie się działo ;-)

Link do przepisu : http://jestpieknie.pl/pesto-z-rukoli/

Przekopiowany :

1 opakowanie rukoli (100 g)
100g orzeszków piniowych
oliwa truflowa (np. Monini, aromatyzowana)
parmezan tarty (3 łyżki)


Zrób to sam - Pesto z natki pietruszki

Kocham miłością absolutną natkę pietruszki. Długo zbierałam się do zrobienia z niej pesto, pesto również uwielbiam, ale w końcu się udało. Jako, że Jadłonomia jest stroną sprawdzoną postanowiłam skorzystać z przepisu właśnie stąd :-)
Ok, to ostatni przepis z Jadłonomii na dziś ;-)

Link : http://www.jadlonomia.com/przepisy/najprostsze-i-najlepsze-pesto-z/

Przekopiowany :

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jeden słoik:

pęczek natki pietruszki
100 ml oliwy z oliwek
50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
skórka otarta z połówki cytryny
łyżeczka soku z cytryny
sporo soli oraz czarny pieprz
opcjonalnie ząbek czosnku (ja dodaję prawie zawsze)

Wegański pasztet z soczewicy i marchewek

W ramach mojej dalszej fascynacji Jadłonomią i kończącą się przydatnością do spożycia tony marchewek postanowiłam zrobić coś zupełnie innego niż dotychczas i postawić na ten pasztet. Czerwona soczewica też mi zalegała na półce szmat czasu, jakoś nie miałam jej do czego dodać, a i w końcu miałam gdzie dodać czarnuszkę! Także sama radość ;-) No i muszę przyznać, że zauroczył mnie ten żółciutki pasztet na zdjęciu :-)

Link do przepisu : http://www.jadlonomia.com/przepisy/co-do-chleba-pasztet-z-soczewicy-i/

Przekopiowany :

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm:

2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
3 łyżki bułki tartej
łyżka sosu sojowego
czubata łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
olej
sól i pieprz

Zupa krem z selera

W ramach "jedz więcej warzyw kobieto!" zaczęłam przeszukiwać Jadłonomię, bo gdzie znajdę więcej napakowanych warzywami przepisów?
Wpadł mi w oko ten krem. U mnie w kuchni zawsze ten seler leżał, wkroiłam trochę do rosołu i ta reszta bulwy leżała do czasu aż jej nie wywaliłam do kosza. Zero pomysłu.
Aż tu nagle ;-) taki oto krem. Brzmi nieźle!

Link do strony z przepisem : http://www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-selera/

Przekopiowany :

Czas przygotowania: do godziny

Składniki na około 6 porcji:

1 duży seler (800 – 900 g)
1 duży ziemniak
1 por, tylko biała część
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka mleka, ja użyłam orkiszowego
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
olej roślinny

Czosnkowe grzanki:
4 kromki czerstwego pieczywa, pokrojone w drobną kostkę
ząbek czosnku
po małej szczypcie tymianku i majeranku
3 łyżki oleju
sól

Musaka

Dawno tu nic nie wrzucałam, ale myślę o tym, żeby trochę zmienić to jak ten blog wygląda, żeby jednak częściej tu jakieś przepisy lądowały. Ostatnio też nie gotuje zbyt dużo, więc jest to jeden z powodów.
Nie mniej jednak po ostatnich wyczerpujących tygodniach w pracy mam w końcu dzień wolny, więc postanowiłam sporą jego część poświęcić na gotowanie, no i między innymi musakę. Robiłam ją już raz jakiś czas temu, mam nadzieję, że gdzieś wygrzebię zdjęcia i wrzucę wam przepis, bądź co bądź, na życzenie ;-)
No to lecimy!

Przepis na musakę znalazłam w książce Kuchni Lidla, ale jest też na stronie, tak więc podlinkuję wam ten...

Przepis : http://kuchnialidla.pl/product/Musaka

W książce wyglądało to tak :


A przekopiowany przepis macie tutaj, ja robiłam z połowy ilości :

4 porcje
czas 90 min

SKŁADNIKI

2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
50-70 ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, posiekane
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
szczypta mielonego cynamonu
500 g przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
600 ml mleka
120 g masła
100 g mąki
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego
2 żółtka
sól
pieprz