Coraz bliżej święta, więc muszę po testować przepisy na świąteczne potrawy :-) Sama do tej pory pomagałam w przygotowaniu sałatki jarzynowej, sporo produktów u nas to niestety gotowce, ale chcę to zmienić, więc trzeba podwinąć rękawy i wziąć się do roboty :-) Dziś postanowiłam pokazać wam jeden z przepisów na zupę grzybową, który może zechcecie podać na wigilijnym stole.
U mnie zupka grzybowa na święta jest robiona inaczej, co mam nadzieję też pokażę niebawem ;-)
Przepis pochodzi z książki :
Przepisany wygląda tak :
25 g suszonych borowików
400 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
500 ml bulionu drobiowego
100 ml gęstej śmietany odtłuszczonej
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
W misce umieść suszone borowiki, zalej je wrzącą wodą i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Odstaw następnie na 10 minut.
Pieczarki oczyścić i pojrój w jak najcieńsze plasterki. Czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez 2 minuty. Wlej gorący bulion i 2 łyżki płynu, w którym moczyły się borowiki. Dodaj pieczarki. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 6 minut.
Śmietanę roztrzep z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do zupy, wymieszaj i podgrzewaj przez 10 minut. Borowiki posiekaj i dodaj je do zupy. Pozostaw na ogniu kolejne 2 minuty i od razu podawaj.
U mnie zupka grzybowa na święta jest robiona inaczej, co mam nadzieję też pokażę niebawem ;-)
Przepis pochodzi z książki :
Przepisany wygląda tak :
25 g suszonych borowików
400 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
500 ml bulionu drobiowego
100 ml gęstej śmietany odtłuszczonej
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
W misce umieść suszone borowiki, zalej je wrzącą wodą i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Odstaw następnie na 10 minut.
Pieczarki oczyścić i pojrój w jak najcieńsze plasterki. Czosnek obierz i posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek przez 2 minuty. Wlej gorący bulion i 2 łyżki płynu, w którym moczyły się borowiki. Dodaj pieczarki. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu 6 minut.
Śmietanę roztrzep z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do zupy, wymieszaj i podgrzewaj przez 10 minut. Borowiki posiekaj i dodaj je do zupy. Pozostaw na ogniu kolejne 2 minuty i od razu podawaj.
Wykonanie proste, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym troszkę nie zmieniła. Podarowałam sobie pietruszkę i zamiast tych dwóch łyżek płynu w którym moczyły się grzyby, aby bardziej przypominała moją świąteczną, dodałam łyżek...18. A grzyby suszone to mieszanka różnych, również borowików.
Zupka i bez tego była dobra, żeby nie było, że przepis skopany ;-)
Zdjęcia z wyrobu
Zupka i bez tego była dobra, żeby nie było, że przepis skopany ;-)
Zdjęcia z wyrobu
Pieczary
Suszone grzyby
Moczymy
Czosnek siekamy i podsmażamy
Do czosnku wrzucamy pieczary
I zupka wychodzi nam taka
A zabielona w misce, wg. upodobań wygląda tak :
Moja świąteczna grzybowa jest gotowana tylko na suszonych grzybach, więc jej smak jest inny, ale jak może pisałam, ta też mi smakowała :-) Bardzo bogata w te wszystkie pieczary jakie tam siedzą, więc i najeść się idzie. Przepis oceniam na 4/5. Polecam spróbować grzybową-pieczarkową.
Smacznego,
A.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz