Miał być "tydzień tarty", ale mam ostatnio tyle na głowie, że się nie wyrabiam z niczym, tym bardziej z dodawaniem przepisów. I brak czasu zaprowadził mnie do właśnie tego dania.
Oglądając na tvnplayerze Kuchnie Nigelli zawsze robię się głodna... tym razem przepis testuje z odcinka "wiesz, że to ma sens" na makaron z sosem pomidorowym z salami i białą fasolą, biorąc pod uwagę istnienie w przepisie salami jest duża szansa, że ktoś poza mną w domu to będzie jadł ;-P
Link do przepisu z programu w sieci jest dostępny tu : http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/small-pasta-with-salami-recipe/index.html
Ale z tego co widzę, pochodzi też z książki "Kuchnia - przepisy z serca domu"(chyba wrzucę na wishlistę ;-P), a autorka bloga z linka poniżej przepisała go w polskiej wersji, więc podprowadzam od niej, stąd : http://mojekucharzenie.blox.pl/2011/03/Drobny-makaron-z-salami-wg-Nigelli.html
Przekopiowany przepis :
Czas przygotowań: 17 min
Czas gotowania: 25 min
Poziom trudności: Proste
Ilość porcji: 3 do 4
Składniki :
300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti [ u mnie creste di gallo czyli falbanki ]
75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
2 łyżki masła
1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego
Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).
W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.
Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.
Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu). Wylać makaron na durszlak, odcedzić.
Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zamieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.
Nooo! Uwielbiam comford food, nie wygląda, ale smakuje jak marzenie :-) Fasoli użyłam czerwonej, bo po prostu ją bardziej lubię niż białą.
Ja nie dodawałam bouquet garni, wrzuciłam jedynie posiekaną natkę pietruszki i chyba trochę suszonego oregano... Wyrób wyglądał tak :
Oglądając na tvnplayerze Kuchnie Nigelli zawsze robię się głodna... tym razem przepis testuje z odcinka "wiesz, że to ma sens" na makaron z sosem pomidorowym z salami i białą fasolą, biorąc pod uwagę istnienie w przepisie salami jest duża szansa, że ktoś poza mną w domu to będzie jadł ;-P
Link do przepisu z programu w sieci jest dostępny tu : http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/small-pasta-with-salami-recipe/index.html
Ale z tego co widzę, pochodzi też z książki "Kuchnia - przepisy z serca domu"(chyba wrzucę na wishlistę ;-P), a autorka bloga z linka poniżej przepisała go w polskiej wersji, więc podprowadzam od niej, stąd : http://mojekucharzenie.blox.pl/2011/03/Drobny-makaron-z-salami-wg-Nigelli.html
Przekopiowany przepis :
Czas przygotowań: 17 min
Czas gotowania: 25 min
Poziom trudności: Proste
Ilość porcji: 3 do 4
Składniki :
300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti [ u mnie creste di gallo czyli falbanki ]
75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
2 łyżki masła
1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego
Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).
W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.
Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.
Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu). Wylać makaron na durszlak, odcedzić.
Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zamieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.
Nooo! Uwielbiam comford food, nie wygląda, ale smakuje jak marzenie :-) Fasoli użyłam czerwonej, bo po prostu ją bardziej lubię niż białą.
Ja nie dodawałam bouquet garni, wrzuciłam jedynie posiekaną natkę pietruszki i chyba trochę suszonego oregano... Wyrób wyglądał tak :
Składniki (prawie wszystkie!)
Pociachałam salami (ok. 80 g - połowe paczki)
Odsączyłam połowę puszki fasoli
Salami podsmażam na patelni
Dodaję pomidory
Fasolkę i zioła
Nie cały ugotowany makaron (moim zdaniem jest go zbyt dużo, te 300 g)
I w miseczce
Mi makaron wchłonął cały sos pomidorowy, ale poza tym było pysznie :-) Dodałam jeszcze trochę sera żółtego do smaku i szybki obiad na leniwe wieczory gotowy :-) Przepis oceniam na 4,5/5, było smacznie. A i wyszło tyle, że zabrałam do pracy następnego dnia i też całkiem nieźle się odgrzewa (choć na pewno lepiej by się odgrzewało przy większej ilości połynu).
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz