piątek, 1 marca 2013

Ryba zapiekana w sosie z kurkumą i koperkiem

Jako, że staram się jeść zdrowiej, staram się również przekonać do ryb. Nie jestem fanką ryb w ogóle, jedyną akceptowalną dla mnie formą na chwilę obecną jest filet na talerzu lub na ekranie telewizora w programie przyrodniczym.
No ale wysiłek podjęłam, dorsza mrożonego kupiłam, żeby zrobić jak mnie najdzie, no i naszło ;-) I nawet nie było tak źle!

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/zapiekana_ryba_w_koperkowym_sosie

Przekopiowany przepis :

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
2 filety morskiej ryby ( bez skóry i ości )
200 ml śmietany 18 %
4 łyzki posiekanego koperku
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pieprz cytrynowy
sól

Etapy przygotowania

Do małej miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, białe wino i kurkumę. Dobrze mieszamy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy filety rybne natarte solą i pieprzem cytrynowym. Zalewamy uprzednio przygotowanym sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.  Uniwersalne danie, które pasuje do frytek,  ryżu, ziemniaków a także makaronu.



Lubię dania z piekarnika bo na ogół wkład pracy w obróbkę jest niewielki, za to efekt zachwycający. Tu wkład pracy jest tak na prawdę żaden, co zachęca mnie do robienia tego przepisu częściej ;-)
Jedyną zmianą było to, że dałam więcej wina, bo śmietane miałam gęstą i uznałam, że trzeba bardziej rozrzedzić, a tak to zgodnie z przepisem :-)
Zdjęcia z wyrobu :

Przyprawy


Przyprawiam rozmrożoną rybę pieprzem cytrynowym i solą


Siekam czosnek


I koperek


Łączę ze śmietaną, winem, kurkumą



Wsadzamy rybę i do pieca


Po wyjęciu wygląda to tak


A na talerzu z ziemniakami i surówką z porem tak :-)



Muszę się przyzwyczaić jeszcze do jedzenia ryb, także oceny wystawiać nie będę, ale mi smakowało, jak na rybę ;-) Trzeba tylko dobrze soli dodać moim zdaniem i rybka wychodzi delikatna i w pysznym sosie. Rybożercom polecam.

Smaczengo,
A.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenie ryby i koperku :)
    wszystko wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie też pasuje, więc niedługo kolejny podobny przepis poleci ;p

      Usuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja na piątkowy obiad i myślę, że sprawdzi się tu wiele gatunków ryb. Ja najbardziej lubię łososia, a mój ulubiony przepis to https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Bardzo mi pasuje takie połączenie smaków, w dodatku to bardzo prosty przepis, co bardzo doceniam. Nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie jest w piekarniku...
    Zobaczymy jaki efekt bedzie za pol godziny gdy wyjme😉
    Spodziewam sie rewelacyjnego smaku 😍😍
    Szkoda,ze o winie doczytalam z opoznieniem,no tez gesta smietana mi wyszla😊😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszla rewelacyjna!!!!
    Dziekuje za przepis🤩🤩
    Na stale zagosci w mojej kuchni😋😋

    OdpowiedzUsuń