Jako, że staram się jeść zdrowiej, staram się również przekonać do ryb. Nie jestem fanką ryb w ogóle, jedyną akceptowalną dla mnie formą na chwilę obecną jest filet na talerzu lub na ekranie telewizora w programie przyrodniczym.
No ale wysiłek podjęłam, dorsza mrożonego kupiłam, żeby zrobić jak mnie najdzie, no i naszło ;-) I nawet nie było tak źle!
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/zapiekana_ryba_w_koperkowym_sosie
Przekopiowany przepis :
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
2 filety morskiej ryby ( bez skóry i ości )
200 ml śmietany 18 %
4 łyzki posiekanego koperku
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pieprz cytrynowy
sól
Etapy przygotowania
Do małej miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, białe wino i kurkumę. Dobrze mieszamy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy filety rybne natarte solą i pieprzem cytrynowym. Zalewamy uprzednio przygotowanym sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Uniwersalne danie, które pasuje do frytek, ryżu, ziemniaków a także makaronu.
Lubię dania z piekarnika bo na ogół wkład pracy w obróbkę jest niewielki, za to efekt zachwycający. Tu wkład pracy jest tak na prawdę żaden, co zachęca mnie do robienia tego przepisu częściej ;-)
Jedyną zmianą było to, że dałam więcej wina, bo śmietane miałam gęstą i uznałam, że trzeba bardziej rozrzedzić, a tak to zgodnie z przepisem :-)
Zdjęcia z wyrobu :
No ale wysiłek podjęłam, dorsza mrożonego kupiłam, żeby zrobić jak mnie najdzie, no i naszło ;-) I nawet nie było tak źle!
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/zapiekana_ryba_w_koperkowym_sosie
Przekopiowany przepis :
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
2 filety morskiej ryby ( bez skóry i ości )
200 ml śmietany 18 %
4 łyzki posiekanego koperku
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pieprz cytrynowy
sól
Etapy przygotowania
Do małej miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, białe wino i kurkumę. Dobrze mieszamy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy filety rybne natarte solą i pieprzem cytrynowym. Zalewamy uprzednio przygotowanym sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Uniwersalne danie, które pasuje do frytek, ryżu, ziemniaków a także makaronu.
Lubię dania z piekarnika bo na ogół wkład pracy w obróbkę jest niewielki, za to efekt zachwycający. Tu wkład pracy jest tak na prawdę żaden, co zachęca mnie do robienia tego przepisu częściej ;-)
Jedyną zmianą było to, że dałam więcej wina, bo śmietane miałam gęstą i uznałam, że trzeba bardziej rozrzedzić, a tak to zgodnie z przepisem :-)
Zdjęcia z wyrobu :
Siekam czosnek
I koperek
Łączę ze śmietaną, winem, kurkumą
Wsadzamy rybę i do pieca
Po wyjęciu wygląda to tak
A na talerzu z ziemniakami i surówką z porem tak :-)
Muszę się przyzwyczaić jeszcze do jedzenia ryb, także oceny wystawiać nie będę, ale mi smakowało, jak na rybę ;-) Trzeba tylko dobrze soli dodać moim zdaniem i rybka wychodzi delikatna i w pysznym sosie. Rybożercom polecam.
Smaczengo,
A.
uwielbiam połączenie ryby i koperku :)
OdpowiedzUsuńwszystko wygląda pysznie
wg mnie też pasuje, więc niedługo kolejny podobny przepis poleci ;p
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na piątkowy obiad i myślę, że sprawdzi się tu wiele gatunków ryb. Ja najbardziej lubię łososia, a mój ulubiony przepis to https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Bardzo mi pasuje takie połączenie smaków, w dodatku to bardzo prosty przepis, co bardzo doceniam. Nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWlasnie jest w piekarniku...
OdpowiedzUsuńZobaczymy jaki efekt bedzie za pol godziny gdy wyjme😉
Spodziewam sie rewelacyjnego smaku 😍😍
Szkoda,ze o winie doczytalam z opoznieniem,no tez gesta smietana mi wyszla😊😊
Wyszla rewelacyjna!!!!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis🤩🤩
Na stale zagosci w mojej kuchni😋😋