Staram się choć trochę ograniczyć niezdrowe jedzenie, a ta sałatka jest tak na pograniczu. Jednak jako, że jest to sałatka wychodzę z założenia, że jest zdrowa, smaczna i praaawie bezkaloryczna :-P A w każdym razie lepiej zjeść taką sałatkę na obiad niż pół litrowy kubełek lodów (nie żebym tak robiła, ale może ktoś.. ;-) )
No! To sałatka nęciła mnie już od dłuższego czasu, ale dostać jednocześnie sałatę rzymską, parmezan i anchois to nie takie hop siup, więc musiał nadejść na nią odpowiedni moment po prostu ;-)
Link do strony z przepisem : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2516/chicken-caesar-salad
I przetłumaczony przepis :
Składniki :
1 średnia ciabatta (albo 4 grube plastry białego chleba)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 piersi kurczaka bez skóry i kości
1 duża sałata rzymska, oddzielone liście
Do sosu :
1 ząbek czosnku
2 anchovies z puszki
średni blok parmezanu do starcia (nie zużyjesz go całego)
5 łyżek majonezu
1 łyżka białego octu winnego
Sposób :
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Porwij chleb na duże kawałki, albo jeśli wolisz pokrój nożem do pieczywa. Rozłóż na dużej blasze i pokrop około 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą jeśli lubisz (kryształy z soli morskiej są do tego najlepsze). Piecz przez 8-10 minut obracając kawałki w międzyczasie kilka razy żeby równo brązowiały.
Natrzyj pierś kurczaka pozostałą oliwą i dopraw. Patelnię wstaw na średni ogień na 1 minutę, aż będzie gorąca, ale nie będzie się dymić. Połóż kurczaka na patelni (będzie skwierczeć jeśli jest dostatecznie gorąca) i zostaw na 4 minuty. Odwróć kurczaka i smaż kolejne 4 minuty. Sprawdź czy jest gotowy nacinając lekko ostrzem noża na najgrubszej części, mięso nie powinno być różowe a soki powinny być przejrzyste.
Rozgnieć czosnek płaskim nożem, obierz ze skóry. Przepuść przez rozgniatacz czosnku. Rozgnieć anchovies widelcem na boku małej miski. Dodaj garść sera i pomieszaj z resztą składników dressingu. Dopraw do smaku. Powinien być konsystencji jogurtu - jeśli jest gęstszy rozmieszaj z paroma łyżkami wody.
Skrój ser na cienkie płaty obieraczką. Porwij sałatę w duże kawałki i włóż do dużej miski. Kurczaka pokrój na kawałki wielkości "na kęs" i połowę razem z połową grzanek wymieszaj z sałatą. Dodaj większość dressingu i wymieszaj wszystko palcami. Na wierzch dodaj resztę kurczaka i grzanek, skrop pozostałym dressingiem. Posyp płatami parmezanu i od razu podawaj.
No! To sałatka nęciła mnie już od dłuższego czasu, ale dostać jednocześnie sałatę rzymską, parmezan i anchois to nie takie hop siup, więc musiał nadejść na nią odpowiedni moment po prostu ;-)
Link do strony z przepisem : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2516/chicken-caesar-salad
I przetłumaczony przepis :
Składniki :
1 średnia ciabatta (albo 4 grube plastry białego chleba)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 piersi kurczaka bez skóry i kości
1 duża sałata rzymska, oddzielone liście
Do sosu :
1 ząbek czosnku
2 anchovies z puszki
średni blok parmezanu do starcia (nie zużyjesz go całego)
5 łyżek majonezu
1 łyżka białego octu winnego
Sposób :
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Porwij chleb na duże kawałki, albo jeśli wolisz pokrój nożem do pieczywa. Rozłóż na dużej blasze i pokrop około 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą jeśli lubisz (kryształy z soli morskiej są do tego najlepsze). Piecz przez 8-10 minut obracając kawałki w międzyczasie kilka razy żeby równo brązowiały.
Natrzyj pierś kurczaka pozostałą oliwą i dopraw. Patelnię wstaw na średni ogień na 1 minutę, aż będzie gorąca, ale nie będzie się dymić. Połóż kurczaka na patelni (będzie skwierczeć jeśli jest dostatecznie gorąca) i zostaw na 4 minuty. Odwróć kurczaka i smaż kolejne 4 minuty. Sprawdź czy jest gotowy nacinając lekko ostrzem noża na najgrubszej części, mięso nie powinno być różowe a soki powinny być przejrzyste.
Rozgnieć czosnek płaskim nożem, obierz ze skóry. Przepuść przez rozgniatacz czosnku. Rozgnieć anchovies widelcem na boku małej miski. Dodaj garść sera i pomieszaj z resztą składników dressingu. Dopraw do smaku. Powinien być konsystencji jogurtu - jeśli jest gęstszy rozmieszaj z paroma łyżkami wody.
Skrój ser na cienkie płaty obieraczką. Porwij sałatę w duże kawałki i włóż do dużej miski. Kurczaka pokrój na kawałki wielkości "na kęs" i połowę razem z połową grzanek wymieszaj z sałatą. Dodaj większość dressingu i wymieszaj wszystko palcami. Na wierzch dodaj resztę kurczaka i grzanek, skrop pozostałym dressingiem. Posyp płatami parmezanu i od razu podawaj.
Niby dużo opisane a roboty tyle co nic. I składniki oczywiście na pół, nie licząc sosu ;-)
Składniki
Pół ciabaty
Doprawiony solą i pieprzem kurczak
Ląduje na patelni
A ja się biorę za sos.
Siekam czosnek
Wyciągam anchovies
I do miski dodaję razem z octem i majo, dorzucam parmezan i przyprawy do smaku
Później rozrzedzam wodą, żeby nie był za gęsty
Ciabate podsmażam na patelni
Kurczaka kroję
Sałatę rzymską też kroję
I łączę wszystko razem
Moim zdaniem sos czosnkowo-anchovies wyszedł bombowy, choć głównie czosnkowy ;-) Sałatka super, zakochałam się w rzymskiej sałacie, przepis oceniam na 5/5. Polecam.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz