Kolejny dodatek do dań po sosie pieczarkowym. Ostatnio nagotowałam tyle ryżu, że poszedł do trzech obiadów :-D W tym w książce Dr Oetkera dojrzałam przepis na takiego "sajda", który moim zdaniem dobrym sposobem na przemycenie warzyw jest.
Ryż z papryką, tego jeszcze nie próbowałam ;-)
Książka, bo chyba nie pokazywałam, wygląda tak (trochę kolory przekręcone) :
A przepisy na ryż :
I przepisany ten właściwy :
4 porcje
litr osolonej wody
200 g ryżu długoziarnistego (paraboiled)
pół strąka zielonej i czerwonej papryki (200 g)
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka w proszku
czas przygotowania : 25 minut
1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Strąki papryki oczyścić, usunąć szypułki, gniazda nasienne i wewnętrzne białe włókna. Paprykę opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
2. Oliwę rozgrzać w garnku, dusić na niej kostki papryki 3-4 minuty, kilkakrotnie wymieszać. Warzywa przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć, wymieszać z papryką, przyprawić.
U mnie ryżu dawałam na oko i ogólnie wszystkiego na oko, tak żeby było dobrze ;-) Zdjęcia robione "późną nocą" więc jakość nie powala...
Mi jak i mej bardziej wybrednej połówce ryż z papryką posmakował, zawsze coś nieco odmiennego od zwykłego ryżu ;-) Polecam, przepis oceniam na 4,5/5.
Przepis załączam do akcji :
Smacznego,
A.
Ryż z papryką, tego jeszcze nie próbowałam ;-)
Książka, bo chyba nie pokazywałam, wygląda tak (trochę kolory przekręcone) :
A przepisy na ryż :
I przepisany ten właściwy :
4 porcje
litr osolonej wody
200 g ryżu długoziarnistego (paraboiled)
pół strąka zielonej i czerwonej papryki (200 g)
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka w proszku
czas przygotowania : 25 minut
1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Strąki papryki oczyścić, usunąć szypułki, gniazda nasienne i wewnętrzne białe włókna. Paprykę opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
2. Oliwę rozgrzać w garnku, dusić na niej kostki papryki 3-4 minuty, kilkakrotnie wymieszać. Warzywa przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć, wymieszać z papryką, przyprawić.
U mnie ryżu dawałam na oko i ogólnie wszystkiego na oko, tak żeby było dobrze ;-) Zdjęcia robione "późną nocą" więc jakość nie powala...
Paprykę drobno pokroiłam
Ryż biały ugotowałam
Paprykę podduszam na oliwie
Dodałam przyprawy, do których leci też ryż
A taka jest różnica kolorów zmieszanego z dodanym
Ostatecznie ryż wylądował tym razem na talerzu z pałkami kurczaka
Ale też spoko opcją jest razem z papryką podsmażenie kurczaka (sól + pieprz + jasny sos sojowy) i do tego dodanie ryżu, i mamy cały obiad prawie jednogarnkowo ;-)
Mi jak i mej bardziej wybrednej połówce ryż z papryką posmakował, zawsze coś nieco odmiennego od zwykłego ryżu ;-) Polecam, przepis oceniam na 4,5/5.
Przepis załączam do akcji :
A.
Dzięki takim przepisom jak u Ciebie żaden obiad nie będzie już nudny ;) Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń