Na diecie nie wypada jeść pizzy, co? Ale dietetyczna tarta chyba nie zaszkodzi aż tak ;-) Nie dość, że
przepis chciałam wypróbować bo w końcu dorobiłam się formy do tarty (silikonowej), to jeszcze przydarzył się konkurs na dania dietetyczne, więc choć sama na diecie nie jestem, też lubię zjeść coś lżejszego ;-)
Przepis na tartę pochodzi z książki :
Przepisany ma się następująco :
Przygotowanie : 20 min
Gotowanie : 25 min
Dla 4 osób
1/2 zielonej papryki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 cukinia
5 gałązek szczypiorku
5 gałązek natki pietruszki
2 plastry szynki
ciasto na tartę
2 łyżki oliwy
4 jajka
2 łyżki odtłuszczonego mleka
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój miąższ w kostkę. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
Marchew i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Zioła umyj i posiekaj. Szynkę pokrój w wąskie paseczki.
Formę do tart wyłóż ciastem.
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej 3 minuty paprykę, czosnek i cebulę. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Warzywa rozłóż na cieście, dodaj paseczki szynki.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Wylej na warzywa.
Wstaw do piekarnika na 20 min. Tartę podawaj na ciepło lub na zimno posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Warianty :
Tarta z fetą : Dodaj 50g fety pokrojonej w kostkę i wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Tarta z tuńczykiem : Szynkę zastąp tuńczykiem (z puszki) w sosie własnym.
Jeśli użyjemy ciasta gotowego (kruchego) to tarta robi się wręcz błyskawicznie :-) jedyna różnica u mnie w wykonaniu to pokrojenie cebuli w piórka oraz cukinii i marchewki w talarki :-)
To może "kilka zdjęć".
przepis chciałam wypróbować bo w końcu dorobiłam się formy do tarty (silikonowej), to jeszcze przydarzył się konkurs na dania dietetyczne, więc choć sama na diecie nie jestem, też lubię zjeść coś lżejszego ;-)
Przepis na tartę pochodzi z książki :
Przepisany ma się następująco :
Przygotowanie : 20 min
Gotowanie : 25 min
Dla 4 osób
1/2 zielonej papryki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 cukinia
5 gałązek szczypiorku
5 gałązek natki pietruszki
2 plastry szynki
ciasto na tartę
2 łyżki oliwy
4 jajka
2 łyżki odtłuszczonego mleka
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój miąższ w kostkę. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
Marchew i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Zioła umyj i posiekaj. Szynkę pokrój w wąskie paseczki.
Formę do tart wyłóż ciastem.
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej 3 minuty paprykę, czosnek i cebulę. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Warzywa rozłóż na cieście, dodaj paseczki szynki.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Wylej na warzywa.
Wstaw do piekarnika na 20 min. Tartę podawaj na ciepło lub na zimno posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Warianty :
Tarta z fetą : Dodaj 50g fety pokrojonej w kostkę i wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Tarta z tuńczykiem : Szynkę zastąp tuńczykiem (z puszki) w sosie własnym.
Jeśli użyjemy ciasta gotowego (kruchego) to tarta robi się wręcz błyskawicznie :-) jedyna różnica u mnie w wykonaniu to pokrojenie cebuli w piórka oraz cukinii i marchewki w talarki :-)
To może "kilka zdjęć".
Sekcja warzywna
Kroimy
Podsmażamy
Ciastem wykładamy i warzywa układamy :-D
Zalewam mieszaniną jajek, mleka, soli i pieprzu i wkładam do piekarnika
A po wyjęciu...
Tarta wyszła pyszna, mocno warzywna, jak pisałam już koleżance szynki jest tak mało, że jeśli ktoś chce spokojnie można z niej zrezygnować. Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam na dietetyczną kolację ;-)
Przepis załączam również do konkursu jubileuszowego Red and Pale :
Smacznego,
A.
szynkę zamieniłabym na tuńczyka :p wygląda pysznie muszę podrzucić przepis siostrze :D:D
OdpowiedzUsuń