Gotujemy z tego co mamy w domu. Ja dziś pozbyłam się reszty dyni i innych warzyw razem z kurczakiem. Jadłam coś takiego pierwszy raz więc dzielę się przepisem, który pochodzi ze strony Cooking Light, tak więc sam w sobie przepis powinien być raczej chudy :-)
link : http://www.myrecipes.com/recipe/moroccan-chicken-butternut-squash-soup-50400000118582/
Przetłumaczony przepis :
Wydajność: Porcje 4
Razem zrobienie zajmuje: 48 Minut
składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka posiekanej cebuli
3 (4-uncje) bez skóry, bez kości, uda z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka kminku, zmielonego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 do 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czerwonego
3 szklanki obranej w kostkę dyni piżmowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli
4 szklanki bulionu z kurczaka lub chudego, o niskiej zawartości sodu rosołu
1/3 szklanki nieugotowanego kuskusu
3/4 łyżeczki soli koszernej
1 cukinia, pokrojona na kawałki jak dynia
1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
przygotowanie
1. Rozgrzać palnik na średnim ogniu. Dodaj olej do garnka, wiruj aż będzie pokryte dno. Dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać kurczaka, smażyć przez 4 minuty, aby nabrał brązowego koloru. Dodaj kminek, cynamon i pieprz do patelni, smażyć 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj dynię i pomidorowy koncentrat, smaż 1 minutę. Wymieszać na patelni z bulionem, zdrapując z dna patelni brązowe "przypalenia". Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 8 minut. Wymieszać z kuskusem, solą i cukinią, smażyć 5 minut, aż dynia zmięknie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z posiekaną bazylią i skórką pomarańczową.
No i jak to wyglądało u mnie?
Jako, że to zupa, składniki podzieliłam na 2, żeby się nie zmarnowało. Odpuściłam sobie świeżą bazylię, bo w domu nie miałam, a specjalnie krzaczka nie będę kupować teraz, dałam suszonej, żeby smak był. Tak samo, miałam na zbyciu w lodówce przecier pomidorowy a nie koncentrat i dałam jedną dużą pierś kurczaka zamiast paru udek.
link : http://www.myrecipes.com/recipe/moroccan-chicken-butternut-squash-soup-50400000118582/
Przetłumaczony przepis :
Wydajność: Porcje 4
Razem zrobienie zajmuje: 48 Minut
składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka posiekanej cebuli
3 (4-uncje) bez skóry, bez kości, uda z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka kminku, zmielonego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 do 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czerwonego
3 szklanki obranej w kostkę dyni piżmowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli
4 szklanki bulionu z kurczaka lub chudego, o niskiej zawartości sodu rosołu
1/3 szklanki nieugotowanego kuskusu
3/4 łyżeczki soli koszernej
1 cukinia, pokrojona na kawałki jak dynia
1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
przygotowanie
1. Rozgrzać palnik na średnim ogniu. Dodaj olej do garnka, wiruj aż będzie pokryte dno. Dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać kurczaka, smażyć przez 4 minuty, aby nabrał brązowego koloru. Dodaj kminek, cynamon i pieprz do patelni, smażyć 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj dynię i pomidorowy koncentrat, smaż 1 minutę. Wymieszać na patelni z bulionem, zdrapując z dna patelni brązowe "przypalenia". Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 8 minut. Wymieszać z kuskusem, solą i cukinią, smażyć 5 minut, aż dynia zmięknie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z posiekaną bazylią i skórką pomarańczową.
No i jak to wyglądało u mnie?
Jako, że to zupa, składniki podzieliłam na 2, żeby się nie zmarnowało. Odpuściłam sobie świeżą bazylię, bo w domu nie miałam, a specjalnie krzaczka nie będę kupować teraz, dałam suszonej, żeby smak był. Tak samo, miałam na zbyciu w lodówce przecier pomidorowy a nie koncentrat i dałam jedną dużą pierś kurczaka zamiast paru udek.
Proponuję zacząć od pokrojenia wszystkiego, ja oczywiście zrobiłam mniejszą porcję
Ścieramy skórkę pomarańczy
Przygotowujemy przyprawy - ja nie trafiłam na czerwony pieprz, więc zmieliłam kolorowy
No i podsmażamy cebulę na oliwie, później dodajemy kurczaka, a po podsmażeniu dodajemy przyprawy i dynię
Po przesmażeniu wszystkiego dodajemy bulion...
Przygotowujemy cukinię, kuskus i skórkę pomarańczową...
I wrzucamy. Dosalamy.
Jak mamy świeżą bazylię to dorzucamy, jak nie, to dodajemy suszoną ;-)
Kiedy dynia zmięknie, zupa jest gotowa do podania :-)
Chyba pierwszy raz jadłam zupę z cynamonem! :D Wyszła fajna, trochę zaskakująca jak dla mnie, ale z moim cudnym kuskusem i cukinią, także na pewno będę jeszcze robić kiedyś :-) Ja tu jak zwykle wrzuciłam więcej kuskusu niż zalecane, dlatego zupa wyszła gęsta, a na drugi raz dodałabym też mniej tej dyni, albo więcej cukinii żeby się równoważyły ;-) Polecam spróbować.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz