Uwielbiam te naleśniki, są rewelacyjne, zawsze korzystam z tego przepisu, jaki znalazłam kiedyś na właśnie "uwielbiam.pl" :-)
link do przepisu : http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/nalesniki-z-miesem-mielonym
sam przepis :
Ilość porcji: 4
jajka 2 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
mięso mielone 30 dag
pomidory bez skórki 1 szt.
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 szt.
kostka rosołowa 0.5 szt.
ketchup 1 łyżka
ser żółty 5 dag
oregano 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka 1 szczypta
Sposób przygotowania
Mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu dobrze wymieszać.
Usmażyć naleśniki z zrobionego ciasta.(około 4 zależy od grubości naleśników)
Na patelni usmażyć mięso, następnie wrzucać na patelnie pokrojoną w kostke cebule oraz pieczarki, dodać pokrojone pomidory z puszki. Do w dalszym ciągu smażącego się nadzienia dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę.Smażyć wszystko na patelni około 5 minut
Usmażone naleśniki rozłożyć na kuchennym blacie, posmarować je cienką warstwą ketchupu, następnie nakładać na nie mięsne nadzienie.
Zawinąć naleśniki, włożyć na blachę lub naczynie żaroodporne.
Rozpuścić w małej szklance pół kostki rosołowej. Posypać naleśniki startym żółtym serem i oregano i polać rosołkiem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Jest to proste danie, świetne, jak zrobi się zbyt dużo naleśników i następnego dnia nie ma się pomysłu na obiad :-) Ja zrobiłam oczywiście bez pieczarek, z podwójnej prawie porcji mięsa mielonego
U mnie przygotowanie wyglądało tak :
Robimy naleśniki
W między czasie pokroiliśmy cebulę i z mięchem wylądowała na patelni
Później leci reszta dodatków
I jak już to ogarniemy na naleśnikach ląduje keczup
Później parę łyżek mięsa
Zawijamy i do naczynia żaroodpornego. Ja robie takie a'la sakiewki
Zalewamy bulionem prawie po brzegi
Na tym ląduje ser i oregano i do pieca! (ja miałam na 200 rozgrzany)
A po wyjęciu...
Porcja mojego chłopa
i moja z sałatką
Prezentuje się chyba całkiem nieźle?
link do przepisu : http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/nalesniki-z-miesem-mielonym
sam przepis :
Ilość porcji: 4
jajka 2 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
mięso mielone 30 dag
pomidory bez skórki 1 szt.
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 szt.
kostka rosołowa 0.5 szt.
ketchup 1 łyżka
ser żółty 5 dag
oregano 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka 1 szczypta
Sposób przygotowania
Mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu dobrze wymieszać.
Usmażyć naleśniki z zrobionego ciasta.(około 4 zależy od grubości naleśników)
Na patelni usmażyć mięso, następnie wrzucać na patelnie pokrojoną w kostke cebule oraz pieczarki, dodać pokrojone pomidory z puszki. Do w dalszym ciągu smażącego się nadzienia dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę.Smażyć wszystko na patelni około 5 minut
Usmażone naleśniki rozłożyć na kuchennym blacie, posmarować je cienką warstwą ketchupu, następnie nakładać na nie mięsne nadzienie.
Zawinąć naleśniki, włożyć na blachę lub naczynie żaroodporne.
Rozpuścić w małej szklance pół kostki rosołowej. Posypać naleśniki startym żółtym serem i oregano i polać rosołkiem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Jest to proste danie, świetne, jak zrobi się zbyt dużo naleśników i następnego dnia nie ma się pomysłu na obiad :-) Ja zrobiłam oczywiście bez pieczarek, z podwójnej prawie porcji mięsa mielonego
U mnie przygotowanie wyglądało tak :
Robimy naleśniki
W między czasie pokroiliśmy cebulę i z mięchem wylądowała na patelni
Później leci reszta dodatków
I jak już to ogarniemy na naleśnikach ląduje keczup
Później parę łyżek mięsa
Zawijamy i do naczynia żaroodpornego. Ja robie takie a'la sakiewki
Zalewamy bulionem prawie po brzegi
Na tym ląduje ser i oregano i do pieca! (ja miałam na 200 rozgrzany)
A po wyjęciu...
Porcja mojego chłopa
i moja z sałatką
Prezentuje się chyba całkiem nieźle?
A smakuje jeszcze lepiej! :-) Zarówno ja, chłop jak i siostra ma zjedliśmy ze smakiem (wiem z recenzji) tak więc spokojnie mogę polecić na sycący obiad :-)
Smacznego,
A.
znam podobny przepis tyle ze bardziej meksykancki. Skladniki moga byc te same + fasolka i kukurydza z puszki tez pycha :) (tylko kostki rosolowej nie uzywalam, poprostu zapiekalam z tartym serem, no i oczywiscie jakies ostrzejsze przyprawy :P)
OdpowiedzUsuńTwój przepis z pewnoscia tez jest pyszny ;)