Jako, że na imprezę halloweenową wybierałam się w sobotę, dopiero teraz znalazłam czas, żeby zaszaleć z wypiekami i dodać w końcu przepis.
Widziałam sporo zdjęć tego typu okropnych słodyczy, że aż nie mogłam się powstrzymać przed wykonaniem ich!
Na imprezie się spodobały, całe szczęście ;-)
Przepis wzięłam stąd : http://www.recipegirl.com/2008/08/11/witch-finger-cookies/
A przetłumaczony wygląda tak :
Wydajność: 5 tuzinów paluchów
Czas przygotowania: 45 min + Czas stygnięcia
Czas pieczenia: 20 min
Składniki:
1 szklanka masła solonego, miękkiego
1 szklanka cukru pudru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki całych blanszowanych migdałów
1 tubka czerwonego żelu do dekorowania
Wykonanie :
1. W dużej misce, ubij razem masło, cukier, jajko, wyciąg z migdałów i wyciąg z wanilii.
2. Wymieszaj mąkę i sól w naczyniu. Dodaj do mokrej mieszaniny i wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folie i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 325 ° F (220°C). Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem (lub lekko nasmaruj je.)
4. Pracuj z jedną czwartą ciasta na raz trzymając resztę w lodówce, roluj czubatą łyżeczkę ciasta do osiągnięcia kształtu palca każdego ciasteczka. Mocno wduś migdał na jeden koniec palca. Ściśnij ciasto aby w środku stworzył się kształt kostki na zgięciu palca (sory, ale nie jestem orłem z anatomii i nie wiem jak to się nazywa). Korzystając z małego noża, natnij lekko ciasto na zgrubieniach-kosteczkach, aby wykończyć wygląd palca.
5. Umieść na przygotowanych formach do pieczenia paluchy i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż będą blado złote. Niech stygną przez 3 minuty. Podnieś migdał, wyciśnij czerwony żel dekorator na łożyska paznokcia i wciśnij migdały z powrotem na miejsce, żeby żel wypływał od dołu. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę ohydny efekt, można również wykonać nacięcia w palcu i wypełnić je "krwią".
6. Usuń z blachy do pieczenia i niech wystygną.
Porady:
* Jak sparzyć migdały? Migdały umieścić w misce. Wlać wrzącą wodę do miski ledwie przykrywając migdały. Niech siedzą w wodzie tylko na 1 minutę (jeśli poczekamy dłużej migdały się połamią). Odsączyć, przemyć szybko zimną wodą i opłukać ponownie. Skóry należy usunąć od razu. Osuszyć *
Jak zwykle - starałam się, żeby to było po polsku, ale googlowski translator mnie przerasta... Mam nadzieję, że jest zrozumiale.
Pierwszy raz robiłam coś takiego i nie wiedziałam się czego mam się spodziewać specjalnie... Wyszło super, choć same ciastka w smaku nie powalają. Ja zamiast ekstraktów dałam aromaty, więc w smaku troche odchodzą od oryginalnych, i to pewnie ten efekt trochę zginął.
Same ciastka robi się łatwo, każdy sobie poradzi bez problemu :-)
Zdjęcia :
I więcej paluchów!
W rzeczywistości ich kolor odpowiada bardziej temu na blasze
Na blasze do pieczenia razem z korzennymi
I po wyjęciu z pieca...
Jak już wspominałam do dekoracji fajną opcją są pisaki cukrowe, gdzie zamiast migdały wyrywać z ciastek czerwoną masę cukrową nałożyłam po prostu na nie
I efekt końcowy
Widziałam sporo zdjęć tego typu okropnych słodyczy, że aż nie mogłam się powstrzymać przed wykonaniem ich!
Na imprezie się spodobały, całe szczęście ;-)
Przepis wzięłam stąd : http://www.recipegirl.com/2008/08/11/witch-finger-cookies/
A przetłumaczony wygląda tak :
Wydajność: 5 tuzinów paluchów
Czas przygotowania: 45 min + Czas stygnięcia
Czas pieczenia: 20 min
Składniki:
1 szklanka masła solonego, miękkiego
1 szklanka cukru pudru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki całych blanszowanych migdałów
1 tubka czerwonego żelu do dekorowania
Wykonanie :
1. W dużej misce, ubij razem masło, cukier, jajko, wyciąg z migdałów i wyciąg z wanilii.
2. Wymieszaj mąkę i sól w naczyniu. Dodaj do mokrej mieszaniny i wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folie i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 325 ° F (220°C). Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem (lub lekko nasmaruj je.)
4. Pracuj z jedną czwartą ciasta na raz trzymając resztę w lodówce, roluj czubatą łyżeczkę ciasta do osiągnięcia kształtu palca każdego ciasteczka. Mocno wduś migdał na jeden koniec palca. Ściśnij ciasto aby w środku stworzył się kształt kostki na zgięciu palca (sory, ale nie jestem orłem z anatomii i nie wiem jak to się nazywa). Korzystając z małego noża, natnij lekko ciasto na zgrubieniach-kosteczkach, aby wykończyć wygląd palca.
5. Umieść na przygotowanych formach do pieczenia paluchy i piecz przez 20 do 25 minut lub do momentu, aż będą blado złote. Niech stygną przez 3 minuty. Podnieś migdał, wyciśnij czerwony żel dekorator na łożyska paznokcia i wciśnij migdały z powrotem na miejsce, żeby żel wypływał od dołu. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę ohydny efekt, można również wykonać nacięcia w palcu i wypełnić je "krwią".
6. Usuń z blachy do pieczenia i niech wystygną.
Porady:
* Jak sparzyć migdały? Migdały umieścić w misce. Wlać wrzącą wodę do miski ledwie przykrywając migdały. Niech siedzą w wodzie tylko na 1 minutę (jeśli poczekamy dłużej migdały się połamią). Odsączyć, przemyć szybko zimną wodą i opłukać ponownie. Skóry należy usunąć od razu. Osuszyć *
Jak zwykle - starałam się, żeby to było po polsku, ale googlowski translator mnie przerasta... Mam nadzieję, że jest zrozumiale.
Pierwszy raz robiłam coś takiego i nie wiedziałam się czego mam się spodziewać specjalnie... Wyszło super, choć same ciastka w smaku nie powalają. Ja zamiast ekstraktów dałam aromaty, więc w smaku troche odchodzą od oryginalnych, i to pewnie ten efekt trochę zginął.
Same ciastka robi się łatwo, każdy sobie poradzi bez problemu :-)
Zdjęcia :
Masło kroimy w mniejsze kostki, żeby lepiej się później łączyło
Dodajemy cukier puder razem z masłem do miski...
Wrzucamy do michy wszystko poza mąką i mieszamy
Miksujemy wszystko (masa po olejkach jest mega pachnąca!)
Dodajemy mąkę...
I taką masę już rękoma trzeba wyrobić
Zrobiła nam się z tego dość miękka plastyczna kula, coś jak ciepła wyrobiona plastelina ;-)
Po wyjęciu z lodówy kroimy na mniejsze porcje, widać jaką fajną strukturę ma ciasto (generalnie ciasto mnie zachwyciło niesamowicie)
Dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy jak widać i lekko nożem nacinamy, żeby wyglądały jak palce
Zblanszowane migdały
Mocno wciskamy na końcu każdego palucha, i wygląda to tak...
Fajnie, co? :-D
I więcej paluchów!
W rzeczywistości ich kolor odpowiada bardziej temu na blasze
Na blasze do pieczenia razem z korzennymi
I po wyjęciu z pieca...
Jak już wspominałam do dekoracji fajną opcją są pisaki cukrowe, gdzie zamiast migdały wyrywać z ciastek czerwoną masę cukrową nałożyłam po prostu na nie
I efekt końcowy
Kozackie :D
OdpowiedzUsuńpaluchy wyglądają obrzydliwo smakowicie :D
OdpowiedzUsuń