Miałam ochotę na taką przekąskę, ale niestety czasu brak na zrobienie własnego ciasta francuskiego, następnym razem... Tak więc dziś wersja uproszczona, poniekąd dla leniwych, lub jak kto woli "zapracowanych" ;-)
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://przepisy.styl.fm/przekaski/smaczne-parowki-w-ciescie-francuskim.php
Przekopiowany cały przepis :
Składniki:
parówki z serem
kilka plastrów sera żółtego
jajko
sezam
jeśli nie chce ci się robić ciasta to proponuje gotowe ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Na cieście układamy plaster sera i dajemy parówkę. Zawijamy ciasto na parówce. Jajko rozbijamy i ubitym smarujemy ciasto, następnie posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze ok. 190 stopni i pieczemy na złoty kolor tak ok. 10 – 15 minut. Podawać gorące.
Składniki na ciasto francuskie:
25 dag mąki
25 dag masła
jajko
szczypta soli
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i uformować z niej wianuszek. W środek wianuszka mąki wbić całe jajko. Dodać 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto nożem, a gdy składniki się połączą zagnieść ręką i dobrze wyrobić. Włożyć na 20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Masło wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką, aby stało się elastyczne. Nałożyć je na środek schłodzonego i rozwałkowanego w kształcie kwadratu ciasta. Ciasto francuskie powinno mieć grubość ok. 5 mm. Następnie należy zagiąć w kopertę boki ciasta, aby zakryć masło. Złożyć na pół i rozwałkować, uważając aby masło nie wydostało się na zewnątrz na grubość ok 1 cm. Następnie znowu złożyć na pół i rozwałkować. Powtarzać tę czynność 5 – 6 razy. Gdy jest ciepło, dobrze po każdym rozwałkowaniu wkładać ciasto na 20 minut do lodówki. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok 3/4 cm.
Jak już mówiłam, użyłam gotowego ciasta francuskiego. Szukając takiego polecam udać się do Lidla(około 2,50zł) lub do Biedronki (około 3-4zł), bo w moim osiedlowym mrożone francuskie kosztowało prawie 12zł! Jakaś masakra... Ale wracając do przepisu to jest prosty, jak się kupuje ciasto francuskie. Prosty i mało pracochłonny.
Foty z wyrobu...
Z sezamem prezentują się o niebo lepiej niż bez. Ogólnie dowiedziałam się, że nie przepadam za takimi parówkami na ciepło... Mojej siostrze za to smakowały z tego co mówiła, więc ocenę wystawiam całkowicie uśrednioną czyli 3,5/5. Polecam, żebyście sami spróbowali czy wam pasuje taka przekąska ;-)
Smacznego,
A.
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://przepisy.styl.fm/przekaski/smaczne-parowki-w-ciescie-francuskim.php
Przekopiowany cały przepis :
Składniki:
parówki z serem
kilka plastrów sera żółtego
jajko
sezam
jeśli nie chce ci się robić ciasta to proponuje gotowe ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Na cieście układamy plaster sera i dajemy parówkę. Zawijamy ciasto na parówce. Jajko rozbijamy i ubitym smarujemy ciasto, następnie posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze ok. 190 stopni i pieczemy na złoty kolor tak ok. 10 – 15 minut. Podawać gorące.
Składniki na ciasto francuskie:
25 dag mąki
25 dag masła
jajko
szczypta soli
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i uformować z niej wianuszek. W środek wianuszka mąki wbić całe jajko. Dodać 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto nożem, a gdy składniki się połączą zagnieść ręką i dobrze wyrobić. Włożyć na 20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Masło wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką, aby stało się elastyczne. Nałożyć je na środek schłodzonego i rozwałkowanego w kształcie kwadratu ciasta. Ciasto francuskie powinno mieć grubość ok. 5 mm. Następnie należy zagiąć w kopertę boki ciasta, aby zakryć masło. Złożyć na pół i rozwałkować, uważając aby masło nie wydostało się na zewnątrz na grubość ok 1 cm. Następnie znowu złożyć na pół i rozwałkować. Powtarzać tę czynność 5 – 6 razy. Gdy jest ciepło, dobrze po każdym rozwałkowaniu wkładać ciasto na 20 minut do lodówki. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok 3/4 cm.
Jak już mówiłam, użyłam gotowego ciasta francuskiego. Szukając takiego polecam udać się do Lidla(około 2,50zł) lub do Biedronki (około 3-4zł), bo w moim osiedlowym mrożone francuskie kosztowało prawie 12zł! Jakaś masakra... Ale wracając do przepisu to jest prosty, jak się kupuje ciasto francuskie. Prosty i mało pracochłonny.
Foty z wyrobu...
Produkty
Ciasto rozwinęłam i podzieliłam na 4 prostokąty. Na każdym dałam dwa kawałki sera "salami" z biedry i parówę
I zawijamy!
Jajo należy rozbełtać i posmarować nim wierzch francuskiego
I przed włożeniem do pieca posypujemy sezamem
A po upieczeniu i wyjęciu ...
(te poniżej bezpośrednio trochę za blade wyszły na zdjęciu)
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz