środa, 23 stycznia 2013

Drobiowy de volaille

W niedzielę utknęliśmy w domu otoczeni śniegiem, więc wyjście z domu aby uzupełnić lodówkowe braki wykluczone. Zaczęłam kombinować, co by z tych piersi kurczaka zrobić, żeby po raz kolejny nie były to kotlety (w planach była "chińszczyzna", ale trzeba by było z domu ruszyć tyłek ;-) ) i nagle mnie olśniło, że dawno nie jadłam kotletów de volaille! Oczywiście chłop jak się dowiedział co się święci zażyczył sobie zwykłych kotletów z cycka, bez udziwnień. Nie to nie, łaski bez ;-)
Znalazłam pięknie obfotografowany przepis z Pani domu, link poniżej, polecam zajrzeć ciekawskim ;-)

Link : http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_galeria.html?galg_id=10005627

Przekopiowany przepis :

Przygotow. 30 min
Porcja 420 kcal
Koszt porcji 4,30 zł

Przepis na 2 porcje:
- dwie piersi kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- plaster masła o grubości 1 cm, ukrojony wzdłuż dłuższego boku kostki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- szklanka bułki tartej
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej


Przygotowanie mięsa
Piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś delikatnie rozkrój ostrym nożem w poprzek, uważając, aby nie przekroić mięsa do końca. Rozłóż jak książkę, ułóż na desce, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty mięsa. Oprósz solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Formowanie kotletów
Natkę pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Drobno posiekaj. Natką posyp obficie mięso. Masło pokrój na dwa słupki grubości 1 centymetra i długości 6–7 centymetrów. Ułóż na mięsie, zwiń dłuższe boki do środka, tworząc zgrabną i ścisłą roladkę, tak by masło nie wypłynęło podczas smażenia.

Panierowanie i smażenie
Przygotowane roladki obtocz starannie w mące, po czym dwukrotnie w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Olej mocno rozgrzej, włóż kotlety, smaż 2 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz płomień i dosmaż je na rumiano. Podawaj z marchewką z groszkiem oraz cytryną.


Jak to wyglądało u mnie? A tak!

Kurczok i jajka


Rozkrawam i rozbijam



Sól i pieprz


Niestety świeżej natki brak, więc...


I z masełkiem


Zawijam i w mąkę


"Taśma" produkcyjna wygląda tak


Smażymy później



A na talerzu z ziemniakami z wody i korniszonkami... :-)



I co mogę rzec? Wygląda pycha, smakuje tak samo :-) Przepis oceniam na 4,5/5, smakowało mi, polecam.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz