Skany z gazetki wyglądają tak :
Strona z przepisem :
Składniki :
5 kotletów schabowych
2 marchewki
1 cebula
200 g mąki pszennej (do panierowania)
500 ml gorącej wody
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
3 łyżeczki chrzanu tartego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka Doprawki (jakieś Biedronkowe Warzywko czy Kucharek)
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Wykonanie :
Kotlety schabowe lekko rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem. Marchewki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Kotlety obtocz w mące z obu stron i smaż na oleju po 1 minucie na stronę. Dodaj cebulę i smaż około 2 minut - do jej zeszklenia. Zalej gorącą wodą. Dodaj : marchewkę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i Doprawkę.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30min. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i sosem z gotującego się dania. Połącz wszystko i delikatnie wymieszaj, posyp koperkiem.
I jak było?
Po przejrzeniu tego właściwie kotletami schabowymi nazwać tego nie można, co najwyżej kotletami ze schabu, bo jak widać wszystko dusi się w sosie, z warzywami, więc z tradycyjnymi schaboszczakami ma to niewiele wspólnego.
Małe obawy jak to wyjdzie, ale jest przepysznie! Łatwe wykonanie, coś nowego i przede wszystkim dobre :-)
Przyprawki - ziele, pieprz i liście laurowe
Rozbijamy kotlety lekko
Panierujemy...
Smażymy...
i z wodą, cebulą, przyprawami i marchewką
i pod koniec zaprawione śmietaną z chrzanem, lekko podgotowuje
i na talerzu
Ziemniaczki pieczone z wpisu : http://idareyoutocookit.blogspot.com/2012/08/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem.html
Mięso cudne, miękkie, delikatne nie suche, ale niekoniecznie pasuje z powyższymi pieczonymi ziemniakami ;-) Na prawdę smaczne, gorąco polecam.
Smacznego,
A.
mmmmm a ja chce te zielona fasolke.... mmmmmmm glodna!!!!!!!!aaaaaaaa!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńz zieloną będę sałatkę robić lada moment ;D
OdpowiedzUsuń