Zrazy lubię, jednak jadłam do tej pory zdecydowanie mniejsze i inaczej robione. Czas jednak było spróbować czegoś nowego i powiem, że nie żałowałam ;-) Brakowało do całego dania tylko modrej kapusty, ale już nie dałam rady czarować.
Link, jak do klusek śląskich, wygląda tak : http://www.gornyslask.net.pl/kuchnia_slaska.htm
Link, jak do klusek śląskich, wygląda tak : http://www.gornyslask.net.pl/kuchnia_slaska.htm
Składniki:
cztery płaty mięsa wołowego,
15 dag boczku wędzonego,
dwa ogórki kiszone,
duża cebula,
musztarda,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy plaster posmarować musztardą i posolić.
Cebulę pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki.
Posypać plastry mięsa cebulą a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlewać wodą i dusić do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką zmieszaną z wodą.
cztery płaty mięsa wołowego,
15 dag boczku wędzonego,
dwa ogórki kiszone,
duża cebula,
musztarda,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy plaster posmarować musztardą i posolić.
Cebulę pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki.
Posypać plastry mięsa cebulą a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlewać wodą i dusić do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką zmieszaną z wodą.
Zdjęcia z robienia roladek :
Pokrojona cebulka
Do tego boczek w paseczki, ogórki małe dostałam, więc generalnie nie krojone lub na pół
A tu już przygotowana prawie rolada.
Lekko rozbite mięcho, musztarda (stołowa), sól, kołderka z cebuli, boczek, ogórek, a na to pieprz.
i zawinięte w sznurek
i na patelni... często obracać!
i już pod koniec smażenia trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę cebuli na patelnie, żeby sos był smaczniejszy :-)
Jeśli chodzi o potrawy śląskie to rolady na sląsku są wieprzowe a zrazy są wołowe. generalnie poza wielkością i rodzajem mięsa niewiele się różnią. Pozatym wygląda niesamowicie smakowicie zrobiłaś mi chcice i jutro zrobie...;p
OdpowiedzUsuń