Natrafiłam na ten przepis na innym blogu, przypadł mi do gustu choć nie byłam do końca przekonana, ale wypróbowałam i się rozpływam w zachwytach! Polecam odwiedzenie bloga, na którym znalazłam przepis na to cudo, Mojekucharzenie.blox.pl
link do przepisu : http://mojekucharzenie.blox.pl/2009/09/Kieszonki-z-kurczaka-z-pieczarkowym-nadzieniem.html
Przekopiowany przepis :
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
ok.200 g pieczarek
2 łyżki startego żółtego sera
2-3 paseczki czerwonej papryki
sól , pieprz, czosnek
do panierowania : bułka tarta , mąka, jajko
tłuszcz do smażenia - do pieczarek użyłam margaryny , do kurczaka - oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka umyć, przeciąć na dwie części. Każdą z połówek naciąć wzdłuż [ nie do końca ] , żeby utworzyła się kieszeń w mięsie. Delikatnie rozbić tłuczkiem każdą stronę kieszonki [ należy uważać , żeby nie podziurawić mięsa, bo farsz będzie potem wypływał ]. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić.
Pieczarki obrać , zetrzeć na grubej tarce, paprykę drobno pokroić. Podsmażyć razem na margarynie, doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Przestudzić, do ostudzonych pieczarek z papryką dodać żółty ser, wymieszać.
Farsz podzielić na dwie części i wypełnić nim kieszonki w kurczaku. Mięso panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, na niedużym ogniu.
Moim zdaniem nie do końca to kieszonka, bo rozkrajamy pierś właściwie, ale to mało istotne tak na prawdę. Ja od siebie dodałam jedynie trochę natki pietruszki, a mięso smażyłam na oleju. Składników użyłam na oko, zeszło mi pół ząbka czosnku na jedną pojedynczą pierś do farszu + odrobina suszonego na mięso :-) Zrobienie całości razem ze studzeniem farszu zajęło mi może 40 min.
Pierś wychodzi ogromna, jest przecudowna i zaraz pokażę jak ją robiłam.
Kurczaka rozkrajamy i delikatnie rozbijamy
Jak już rozbiłam doprawiłam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
Ścieramy ser i pieczarki z czosnkiem na tarce
Kroimy drobno trochę papryki
I wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodałam jeszcze natkę pietruszki, sól i pieprz i dusiłam
Jak się udusi zestawiamy patelnię z ognia i jak lekko przestygnie dodajemy ser
Przekładamy masę na pierś z kurczaka
Później panierujemy : mąka, jajko, bułka tarta
I na patelnie z olejem rozgrzanym
Czas na efekt końcowy
Na blogu z którego pochodzi przepis autorka podaje z ziemniakami z wody i koperkiem, co myślę jest dobrym połączeniem, choć jak widać ja zjadłam z samymi buraczkami, bo je uwielbiam. Danie jest rewelacyjne, weszło na listę moich ulubionych :-) Gorąco polecam.
Smacznego,
A.
link do przepisu : http://mojekucharzenie.blox.pl/2009/09/Kieszonki-z-kurczaka-z-pieczarkowym-nadzieniem.html
Przekopiowany przepis :
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
ok.200 g pieczarek
2 łyżki startego żółtego sera
2-3 paseczki czerwonej papryki
sól , pieprz, czosnek
do panierowania : bułka tarta , mąka, jajko
tłuszcz do smażenia - do pieczarek użyłam margaryny , do kurczaka - oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka umyć, przeciąć na dwie części. Każdą z połówek naciąć wzdłuż [ nie do końca ] , żeby utworzyła się kieszeń w mięsie. Delikatnie rozbić tłuczkiem każdą stronę kieszonki [ należy uważać , żeby nie podziurawić mięsa, bo farsz będzie potem wypływał ]. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić.
Pieczarki obrać , zetrzeć na grubej tarce, paprykę drobno pokroić. Podsmażyć razem na margarynie, doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Przestudzić, do ostudzonych pieczarek z papryką dodać żółty ser, wymieszać.
Farsz podzielić na dwie części i wypełnić nim kieszonki w kurczaku. Mięso panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, na niedużym ogniu.
Moim zdaniem nie do końca to kieszonka, bo rozkrajamy pierś właściwie, ale to mało istotne tak na prawdę. Ja od siebie dodałam jedynie trochę natki pietruszki, a mięso smażyłam na oleju. Składników użyłam na oko, zeszło mi pół ząbka czosnku na jedną pojedynczą pierś do farszu + odrobina suszonego na mięso :-) Zrobienie całości razem ze studzeniem farszu zajęło mi może 40 min.
Pierś wychodzi ogromna, jest przecudowna i zaraz pokażę jak ją robiłam.
Składniki podstawowe
Kurczaka rozkrajamy i delikatnie rozbijamy
Jak już rozbiłam doprawiłam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
Ścieramy ser i pieczarki z czosnkiem na tarce
Kroimy drobno trochę papryki
I wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodałam jeszcze natkę pietruszki, sól i pieprz i dusiłam
Jak się udusi zestawiamy patelnię z ognia i jak lekko przestygnie dodajemy ser
Przekładamy masę na pierś z kurczaka
Później panierujemy : mąka, jajko, bułka tarta
I na patelnie z olejem rozgrzanym
Czas na efekt końcowy
Smacznego,
A.
JADŁAM KIEDYS W KNAJPIE! PYYYYCHAAAAAAA!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń