Pora na pora!
Dziś testuję przepis na zapiekane piersi kurczaka z porem, śmietaną i curry ze strony przepisy.pl. Wyglądał ekstra cudnie, a do tego od jakiegoś czasu miałam "zamówienie" na przepis z porem, także postawiłam na ten. Osobiście uwielbiam pory, choć jakoś głównie lądują u mnie w domu jak robię Minestrone (klik), a to błąd! Z porem można tyle fantastycznych przepisów zrobić, że głowa boli ;-)
Przepis nie jest skomplikowany, także nawet jeśli ktoś ma do gotowania dwie lewe ręce spokojnie sobie da radę.
link do przepisu : http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-porach-i-sosie-curry#szukaj/obiad%20kurczak/przepisy
I przekopiowany przepis
Składniki:
pierś z kurczaka - 500 gramów
curry - 2 łyżeczki
por - 1 sztuka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
śmietana - 250 mililitrów
rozmaryn - 0.5 łyżeczki
Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Pokrój piersi z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.
Przypraw mięso marynatą naturalną Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu kurczaka, posiekany por. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.
Ja użyłam śmietany nie-homogenizowanej, skoro ma z niej być sos, 18%, a danie podałam z ziemniakami zamiast ryżem, żeby była choć drobna szansa, żeby mój chłop zjadł ;-) Śmietanę miałam gęstą, więc rozcieńczyłam ją odrobinę mlekiem, ale wagowo wyszło na to samo.
Kilka zdjęć z przygotowań :
Dawno nie jadłam porów, bardzo mi smakowało. Przełamało to też moje patrzenie na "zapiekankę" jako coś na czego szczycie musi być tona sera ;-) Kurczak wyszedł soczysty, a w kuchni pachniało wręcz niebiańsko! Nawet chłop po skrupulatnym odłożeniu na bok porów zjadł ze smakiem ;-)
Polecam.
Smacznego,
A.
Dziś testuję przepis na zapiekane piersi kurczaka z porem, śmietaną i curry ze strony przepisy.pl. Wyglądał ekstra cudnie, a do tego od jakiegoś czasu miałam "zamówienie" na przepis z porem, także postawiłam na ten. Osobiście uwielbiam pory, choć jakoś głównie lądują u mnie w domu jak robię Minestrone (klik), a to błąd! Z porem można tyle fantastycznych przepisów zrobić, że głowa boli ;-)
Przepis nie jest skomplikowany, także nawet jeśli ktoś ma do gotowania dwie lewe ręce spokojnie sobie da radę.
link do przepisu : http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-w-porach-i-sosie-curry#szukaj/obiad%20kurczak/przepisy
I przekopiowany przepis
Składniki:
pierś z kurczaka - 500 gramów
curry - 2 łyżeczki
por - 1 sztuka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
śmietana - 250 mililitrów
rozmaryn - 0.5 łyżeczki
Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Pokrój piersi z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.
Przypraw mięso marynatą naturalną Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu kurczaka, posiekany por. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.
Ja użyłam śmietany nie-homogenizowanej, skoro ma z niej być sos, 18%, a danie podałam z ziemniakami zamiast ryżem, żeby była choć drobna szansa, żeby mój chłop zjadł ;-) Śmietanę miałam gęstą, więc rozcieńczyłam ją odrobinę mlekiem, ale wagowo wyszło na to samo.
Kilka zdjęć z przygotowań :
Krojenie kurczaka w paseczki
Por pokrojony w krążki (tylko biała część, bez liści)
Curry do sosu, a zamiast marynaty której akurat nie miałam w domu użyłam złocistej przyprawy do kurczaka, kilka łyżek
Świeży rozmaryn
Kurczak obtoczony w rozmarynie, oliwie, soku z cytryny i przyprawie do kurczaka
Śmietana z paroma łyżkami mleka i curry
W naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystko...
Dodajemy mieszankę curry, po czym zawijamy folią aluminiową i do piekarnika na 40min
...a z pieca wychodzi zapiekana wyglądająca mniej-więcej tak
A na talerzu tak
Dawno nie jadłam porów, bardzo mi smakowało. Przełamało to też moje patrzenie na "zapiekankę" jako coś na czego szczycie musi być tona sera ;-) Kurczak wyszedł soczysty, a w kuchni pachniało wręcz niebiańsko! Nawet chłop po skrupulatnym odłożeniu na bok porów zjadł ze smakiem ;-)
Polecam.
Smacznego,
A.
ajjj jadłam to wielokrotnie:D w kilku wersjach nawet. z zapiekanym makaronem albo ziemniakami:)osobiscie za porem nie przepadam...
OdpowiedzUsuńja taką robiłam po raz pierwszy i jestem zadowolona :) rzeczywiście ziemniaki można od razu dorzucić, ale z ryżem wypadnie chyba lepiej, bo przez to curry ma lekko orientalny posmak ;-) ja osobiście nie znoszę arbuzów i gruszek...
Usuń